2023 CDKL5 Forumu

Son dokuz yıldır Loulou Vakfı, CDKL5 Eksikliği Bozukluğu (CDD) üzerinde çalışan bilim adamlarının ve ilaç geliştiricilerinin hasta kuruluşlarından temsilcilerle birlikte, sahadaki en son gelişmeleri tartışmak ve tedavilere ve tedavilere doğru ilerlemek için bir araya geldiği CDKL5 Forumu adlı yıllık bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Son birkaç toplantının özetlerini burada bulabilirsiniz: 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022.

2023 CDKL5 Forum baskısı 6 -7 Kasım'da Londra, İngiltere'de gerçekleşti ve 2024 baskısı için gelecek yıl Boston'a dönecek. Her yıl bunun şimdiye kadarki en iyi Forum olduğunu söylüyorum, ama bu doğru. 47 sayfayı notlarla yazdım. Çok güzel bilgiler ve çok önemli anlar vardı! Bilimsel ön forum toplantısı da dahil olmak üzere bu yılki Forum'dan eve götürebileceğiniz ana mesajları özetlemeye çalışacağım. Bu, tüm sunumları kapsamaz, bunun yerine gördüğümüz ana temalara ve çok sayıda olan ana ilerlemelere odaklanın.

 

1. CDD'YE FAYDALI YENI BILGILER

 

Forum her zaman hasta topluluğundan gelen sözlerle açılır ve kapanır. Bu yıl CDKL5 İspanya'dan Cristina konferansı bazı güçlü kelimelerle açtı. Kızlarının teşhisini aldıklarında, kızlarının "belirsiz ve korkunç arasında bir yerde bir hayat yaşayacağını" öğrendiklerini açıkladı.

Bu yüzden onun için araştırma umut demektir.

Ve her yıl CDD hakkında hastalığı anlamak ve tedavileri düşünmek için önemli etkileri olan yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. İşte bunlardan 3'ü ve bu özetteki #6. noktaya da göz atın.

MGH ve Harvard'dan Dr Lauren Orefice, CDD'deki gıda dokusu isteksizliğinin davranışsal nedenlerden ziyade duyusal değişiklikler nedeniyle olduğunu gösterdi. CDD'li farelerin pürüzlü dokulara aşırı tepki veren duyusal nöronları vardır, bu yüzden sevmemelerine şaşmamalı. Bu muhtemelen belirli gıda dokularında zorluk çeken CDD'li kişiler için de aynıdır.

Birkaç araştırma projesi, yapısal değişikliklerden ziyade CDD'li beyinlerde fonksiyonel değişiklikler bulmaya devam ediyor (Dr Tanaka, Dr Higley, Dr Fagiolini ve diğerleri). Bu, nöronların doğru yerde olduğu ve genel olarak beynin iyi şekilli ve bağlantılı olduğu anlamına gelir, ancak bazı nöronlar olması gerekenden daha fazla birlikte ateşlerken, diğerleri gerektiği kadar birlikte ateşlenmiyor. Bana göre, bu tedaviler için umut verici çünkü nöronal aktiviteyi normalleştirmek bu tür nöronal fonksiyonel bağlantıda plastik değişikliklere yol açabilir. Çok daha zor olan şey, nöronların yanlış yerde olmasını düzeltmeye çalışmaktır.

Rett sendromunun farelerde geri dönüşümlü olabileceğini gösterdikten sonra ünlenen Sir Adrian Bird'ün harika bir konuşmasını yaptık. Rett sendromunda çok az veya çok fazla MECP2'nin her ikisinin de kötü seçenekler olduğunu bize açıkladı, bu nedenle Rett sendromu için geliştirilen gen tedavilerinin (çok az MECP2), aşırı ekspresyon MECP2'ye girmeyi önlemek için kontrol mekanizmaları içerir. Bu Forumdan büyük bir sürpriz, Ultragenyx'ten Dr Sharyl Fyffe-Maricich'in birkaç yıldır şüphelendiğimiz şeyleri fareler ve primatlardaki verilerle doğrulamasıydı: vücut CDKL5'i ne kadar ifade edebileceğinize bir sınır koyuyor ve CDKL5'in aşırı ifadesine (çok fazla) girmenize izin vermiyor. Nöronlar, onlara ne kadar gen terapisi verirseniz verin, tüm fazlalıkları yerler. Bu çok cesaret verici, çünkü CDKL5 için gen terapilerini kolaylaştırıyor çünkü o "molayı" eklememize gerek yok.

Gıda dokusu isteksiz ve Rett sendromu alanından öğrenme

2. TEŞHIS VE ARAŞTIRMAYI ILERLETMEK IÇIN TEMEL SORUNLARI ÇÖZMEK

 

2023 Forumu, önceki yıllara göre daha fazla işbirlikçi reaktif ve model üretimi gösterdi ve özellikle tanı ve nöbet modelleri etrafındaki gelişmeleri vurgulamak istiyorum.

Genetik testin yorumlanması her zaman kolay değildir. Örneğin, çocuğunuzun CDKL5 geninde geni kıran bir mutasyonu varsa, genetik bir testte yorumlanması kolaydır. Ama mutasyon bir harfi başka bir harfle değiştirdiğinde ne olur? Bu zor ve VUS (önemliliği bilinmeyen varyant) ve belirsiz bir tanı ile sonuçlanıyoruz. Telethon Genetik ve Tıp Enstitüsü'nden (TIGEM) bir ekip, CDKL5 kinaz alanındaki tüm olası harf değişikliklerini laboratuvarda yapıyor ve hücrelerdeki tüm işlevlerini kontrol edecek ve ardından sonuçları bir veritabanına koyacak. Bu şekilde, genetik laboratuvarları buldukları herhangi bir harf değişikliği için her zaman bir cevaba sahip olacaktır. CDKL5 için artık VUS yok, ne harika bir proje.

Ve bu yılki bir başka büyük araştırma aracı ilerlemesi, birçok nöbetle ilgili modelin nihayet mevcut olmasıydı! Dr. Liz Buttermore'a, hasta kaynaklı nöronlarda çok güzel bir hipereksitabilite sinyali olan hastalardan gelen hücrelerle güzel bir plaka tahlili gösterdik. Eski bir ilaç bilimcisi olarak, bunun kullanmak istediğim tahlil türü olduğunu biliyorum. Diğer yıllardan hatırlarsanız, UCSD'den Dr Muotri, beyin korteksindeki organoidleri kullanan harika bir in vitro CDD modeline sahipti. Bu yıl laboratuvarından Dr. Rebeca Blanch, ana epilepsi devrelerinden birini daha iyi yeniden yaratmaya çalışmak için şimdi talamo-kortikal organoidler yaptıklarını gösterdi. Çok havalı! Ve Prof Peter Kind bize laboratuvarının CDD sıçan beyinlerinde nasıl bir epilepsi sıcak noktası tanımladığını ve istediğimiz zaman nöbetleri indüklemek için onu nasıl uyarabildiklerini gösterdi. Bu harika bir epilepsi modeli gibi! Bu yıl bu alanda inanılmaz ilerlemeler kaydettik.

VUS veritabanları ve CDD sıçan nöbet modeli

3. "ONAYLI 4" VE BUGÜN ARITMA BORU HATTI

 

CDD, ABD'de (2022) ve Avrupa'da (2023) onaylanan ilk ilacı aldı.

Nadir bir epilepsi sendromu için onaylanmış bir ilacın ne kadar özel ve zor olduğunu size göstermek için, tedavi boru hattı oturumu sırasında konuşmamda söylediklerimi burada tekrarlayacağım: 300'den fazla epileptik sendrom var ve herhangi bir ilacı onaylanmış sadece 4 epilepsi sendromu var. Bunlar Tüberöz Skleroz Kompleksi (TSC), Lennox-Gastaut Sendromu (LGS), Dravet sendromu ve CDD'dir. Bu kadar, sadece 4.

Bir ilaç şirketi kısa süre önce bunlardan "onaylı 4" olarak bahsetmeye başladı çünkü bir epilepsi sendromunun bitiş çizgisine kadar giden bir ilaca sahip olması çok istisnai. Tedavi geliştirmek isteyen şirketler için, bu onaylanmış 4, diğerlerinden daha kolay ve bu nedenle daha çekici olacak, çünkü zaten bir emsal ve bu nedenle bir ilacın onlar için nasıl onaylanacağına dair birçok cevap var. Yani ganaksolon değeri ilacın değerinin ötesine geçer.

8 yılda sıfırdan 8 klinik denemeye çıktık ve onaylanan 4'ün bir parçası olduk. Bu çok güçlü bir başlangıç.

Şimdi geriye kalan soru "sıdaki ne var". Forumda, bundan sonra gelen terapiler ve bunları destekleme çabalarının çoğu için burada ve sonraki üç bölümde özetlediğim birkaç sunum yaptık.

Marinus Therapeutics, Forum'da, ticari olarak mevcut olmadığı ülkelerde (veya Avrupa için olduğu gibi kullanılabilir olma sürecinde) CDD'li kişilere ganaksolon almaya yardımcı olmak için bir Küresel Erişim Programı imzaladıklarını duyurdu. Web sitelerinde, doktorların erişim hakkında daha fazla bilgi edinmek için ulaşmaları için bir iletişim e-postası vardır. Ayrıca 2 tam yıl boyunca ganaksolon ile sürekli nöbet etkinliğine dair güzel veriler gösterdiler.

UCB Pharma, UCB'nin gelirlerinin %30'unu Ar-Ge'ye harcadığını açıklayan CMO'ları da dahil olmak üzere iki konuşmacı tarafından temsil edildi - bu endüstri için çok fazla. Ve bildiğiniz gibi, bunlardan bazıları Zogenix ve şu anda CDD için Faz 3 denemelerinde olan ilaç fenfluramin'i almaya gitti. Denemenin hatırlanması kolay bir isme sahip bir web sitesi var: cddstudy.com ve denemenin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da mevcut olduğu tüm ülkeleri orada görebilirsiniz.

Ayrıca, diğer epilepsiler veya diğer nörogelişimsel bozukluklar için geliştirilmekte olan ve önümüzdeki yıllarda CDD boru hattına potansiyel olarak katabilecek birkaç ilacı da gözden geçirdik. Bunlar arasında diğer GABA ilaçları, KCC2 aktivatörleri, Cav2.3 inhibitörleri (bölüm 6'da gözden geçirdiğimiz) ve bağırsak mikrobiyomunu hedefleyen ve çok ilginç bulduğum bazı tedaviler vardı.

Mevcut CDD boru hattındaki oturumun sonucu, ganaksonun sadece başlangıç olduğu ve arkasından gelen birden fazla seçenek olduğuydu.

CDD terapötik boru hattı sunumları

4. KLINIK DENEME HAZIRLIĞI: HASTA TOPLULUĞU GELECEKTEKI TEDAVILERI NASIL MÜMKÜN KILIYOR?

 

Forumdan sonra Foruma katılan ilaç ve biyoteknoloji endüstrisi profesyonellerinden e-postalar aldık ve hepsi bu oturumdan çok etkili olarak bahsetti. Kelimenin tam anlamıyla yazdığı gibi, “bu daha fazla endüstri katılımı çekecektir”.

Bu oturum, "işlemlerden daha fazla bakacak denemelerde ne ölçülmesi gereken" olan biyobelirteçler ve sonuç ölçümleri hakkındaydı. Bu, gelecekteki gen terapisi denemeleri için özellikle kritiktir ve son 12 ayda muazzam bir ilerleme kaydedilmiştir.

Biyobelirteçler, doğrudan biyopsi almadan beyindeki değişiklikleri görmenin yoludur. Bir tür biyobelirteç, kanda ölçebileceğimiz türlerdir (glikoz seviyeleri diyabet için bir biyobelirteçtir) ve Ulysses'ten Dr Massi Bianchi, iki önemli belirtecine bakarak bir kan testinde nöronal plastisiteyi ölçmek için bize çok umut verici erken veriler gösterdi. Başka bir biyobelirteç türü beyin görüntüleme kullanıyor ve CHOP'tan Dr Eric Marsh bize CDD hastalarında EEG sinyallerini hastalık şiddeti ile ilişkilendirebilecekleri büyük bir işbirliğinden elde edilen verileri gösterdi. Bu tür biyobelirteçlerin her ikisinin de gelecekteki klinik çalışmalarda kullanılması çok muhtemeldir.

Dr Marsh ayrıca, ICCRN ağı tarafından yürütülen nöbetlerin ötesinde CDD semptomlarını ölçmek için yeni klinik ölçeklerin geliştirilmesi konusunda bizi bilgilendirdi. İlk bölümü tamamladılar ve şimdi gerçekten umut verici görünen yeni ölçekleri ince ayarlıyor ve onaylıyorlar. Ve vurgulanması gereken önemli bir nokta: bu, 100'den fazla hastayla yapılan bir çalışmadır ve 100 hasta, CDD'de bir Faz 3 çalışmasının boyutudur, bu nedenle bu çalışmayı ve biyobelirteç çalışmalarını mümkün kılmak için harekete geçirdiği için hasta topluluğuna övgüler.

Ve sonra Loulou Vakfı'ndan Dr Xavier Liogier, CDD tedavileri geliştiren şirketlerden oluşan bir konsorsiyumla işbirliği içinde yürütülen CANDID çalışmasıyla ilgili ilerleme hakkında bizi bilgilendirdi. Bu çalışma, CDD'ye nasıl uygulanabileceklerini görmek için klinik çalışmalarda ancak diğer hastalıklar için daha önce kullanılmış olan iyi bilinen klinik ölçekleri değerlendirmektedir. Geçen yıl Xavier bize ilk hastanın kayıt yaptırdığını söyledi. On iki ay sonra bize bu yılın sonuna kadar 100'den fazla katılımcı alacağımızı söyledi ve bu ölçeklerin farklı CDD semptomlarını nasıl yakalayabildiğine dair bize birçok veri gösterdi. İşe alım grafiği üstel görünüyordu ve yine CANDID çalışmasını mümkün kılmak için hasta topluluğunun muazzam seferberliğini gösteriyordu.

FDA Nörobilim Ofisi eski Direktörü ve Loulou Vakfı'nın şu anki Kıdemli Danışmanı olan Dr. Billy Dunn, bu oturumu yönetti ve tüm sunum yapanları, devam ederken tüm bu verileri paylaşmadaki işbirliği ruhundan dolayı övdü ve CDD'de karmaşık denemeleri etkinleştirmek için tüm bu biyobelirteçleri ve ölçekleri "seçilebilecek bir menü" olarak oluşturmanın değerini vurguladı.

Ulysses biyobelirteç projesi ve üstel CANDID işe alım eğrisi

5. GEN TERAPISI YAPMAK BIR EV INŞA ETMEK GIBIDIR

 

Bir yıl önce, 2022 Forumunda, 2023'ün sonunda CDD için gen terapilerinden birinin bir deneme için yeşil ışık aldığına dair bir duyuruyu aldık. Bu haberi almadık.

Ve Forum'daki bazı ebeveynlerle -scientists olmayanlara çok karmaşık süreç projelerindeki gecikmelerin etkilerini açıklamanın en iyi yolu hakkında tartışırken, bunun sıfırdan bir ev inşa etmeye nasıl çok benzediğine dair bir fikir bulduk. İlk tasarımı onaylarsınız ve yapıcı size anahtarları ne zaman alacağınız için bir zaman çizelgesi verir. O zaman nadiren planlandığı gibi olur. Bunun nedeni, biraz daha uzun sürebilecek çok fazla adım olmasıdır, ancak bu, evde temel bir sorun olduğunun veya anahtarları asla alamayacağınıza dair bir işaret değildir. Uzun bir kış nedeniyle temelin dökülmesi gecikmiş olabilir, yalıtımın yeniden yapılması gerekiyordu, evin iskeletini inşa etmek de bazı sürprizlerin kilidini açabilir... bu kurulumlara ekleyin, dış kaplamalar, sonra tüm iç işler... zaman çizelgesi tahminlerini etkileyen sadece birçok adım var.

Bir gen terapisi yapmak bir ev inşa etmek gibi değildir. Biyoteknoloji uzmanları gen terapilerini nasıl yapacaklarını biliyorlar, ancak yine de her adımı özel gen terapilerimize göre ayarlamak zorundalar ve düzenleyici incelemeler de dahil olmak üzere pek çok karmaşık adım var (farklı ev denetimleri gibi!) zaman çizelgeleri değişiyor ama bu gen terapisi yapmanın normal bir parçası.

Bugün bildiğimiz şey, Ultragenyx'in ve Loulou Vakfı'nın UPenn ile geliştirdiği gen terapisinin aslında 2023'te düzenleyicilere sunulduğu ve şimdi her ikisinin de 2024'te klinik deneme onayı almayı umduğudur. Yani ilerleme iyiydi, sadece hepimizin umduğu kadar hızlı değildi. Ve Ultragenyx'ten Sharyl bu yılki sunumunda çok açıktı: primatlar da dahil olmak üzere hayvanlarda yaptıkları çalışmaların hiçbirinde bugüne kadar CDD gen tedavisi ile herhangi bir olumsuz güvenlik sinyali bulamadılar. Bu, ev denetimini geçmek için biraz daha fazla işi tamamlamak zorunda kalma durumudur.

Sonuç: Geçen yılın sonunda bize "sanırım gelecek yılın sonuna kadar evin anahtarlarını verebilirim" denildi ve bu henüz olmadı, ancak evde bir sorun yok. Çok karmaşık projelerde kesin zaman çizelgelerini tahmin etmek gerçekten çok zor.

2023 Forumunda, herhangi bir insan hastalığı için henüz onaylanmamış yeni gen terapisi modalitelerini kullanarak ilerlemeyi de gözden geçirdik, bu nedenle emsal yok. Özellikle, dişilerde her hücrede CDKL5 geninin ikinci kopyasını yeniden etkinleştirmek için CRISPR benzeri bir yaklaşım geliştiren UC Davis'ten Dr Kyle Fink'ten (ikinci X kromozomundan) ve ayrıca CDKL5 mutasyona uğramış genlerde yanlış harfi düzeltmek veya eksik bir harfi eklemek için asal düzenleme adı verilen CRISPR benzeri bir yaklaşım geliştiren David Liu'nun laboratuvarından Kelcee Everette'den bir güncelleme aldık. Her iki durumda da, çalışmanın çoğu verimliliği (gen sabitleyen genin daha fazla kopyası), özgüllüğü (diğer genlerle karıştırılmamak) iyileştirmeye ve CRISPR araçlarının gen terapilerinde kullanılan virüslere uymaları için nasıl küçültileceğini bulmaya odaklanır. Bu projeler, daha önce hiç kullanılmamış ve şimdiye kadar eve sığamayacak kadar büyük olan tamamen yeni malzemelerle yeni evler inşa etmek gibidir. Yani zaman çizelgeleri bilinmiyor, ancak ilerleme çok somut. Ve bu yeni teknolojilerin uygulandığı ilk hastalıklardan birinin tam olarak CDD olduğunu görmek oldukça şaşırtıcı.

Gelişimde çoklu gen terapileri

6. İKI ÖNEMLI YENI KAPI AÇAN IKI SÜNKÜPRIZ

 

Her şey düşündüğümüzden daha uzun sürmüyor. Bazı şeyler düşündüğümüzden daha hızlı oluyor. Forum'da bunun iki harika örneğini gördük.

Evrimden öğrenmek

CIPF'den Dr. Ibo Galindo, var olan ilk tek hücreden ve tüm yaşam ağacı boyunca CDKL5'in büyüleyici bir evrimsel analizini sundu. Bitkilerin CDKL genlerine sahip olduğu ancak onları kaybettiği (CDD'leri var!) ve orijinal CDKL geninin CDKL5 olduğu ortaya çıktı, ancak daha sonra 5 forma yol açan iki kez kopyalandı. Ve tüm CDKL1-5 formlarının hücre iskeletini kontrol etmek için önemli gibi görünse de, CDKL5'in omurgalılarda yeni işlevler edinmiş olduğu ortaya çıktı. İki önemli sonuç vardı: (1) CDKL proteinleri arasında muhtemelen fonksiyonel artıklık vardır ve (2) CDKL5'in omurgalılarda sitoskeleton ile ilgili olmayan yeni bir fonksiyon öneren benzersiz bir kuyruğu vardır.

Ve bu sonuçlar, aşağıda özetlediğim Crick Enstitüsü'ndeki Dr Sila Ultanir'in laboratuvarından gelen iki projeye güzel bir bağlam sağlıyor. Sila'nın laboratuvarı, bu son Forumda Loulou Vakfı tarafından Yılın Laboratuvarı Ödülü'ne layık görüldü, ancak CDD alanına devam eden büyük katkıları nedeniyle onlara "On Yılın Laboratuvarı" demeyi seviyorum.

 

(1) Fonksiyonel fazlalık. Doğru paralogu buldum. Yeni bir terapötik cadde buldum.

Paralog, başka bir genin kopyalanmasından doğan bir gendir, bu nedenle şimdi iki kopya o kadar benzerdir ki, örtüşen işlevlere sahip olabilirler. Herhangi bir fonksiyonel SMN1 geni olmadan doğan bebeklerde ölümcül olan nöromüsküler hastalık olan SMA'da olan budur, artık tedavi edilebilir çünkü bilim adamları SMN2'yi (bir paralog!) kullanmanın bir yolunu buldular. SMN1 kaybını telafi etmek için.

Sila'nın laboratuvarı, EB2 adı verilen CDKL5 için bildiğimiz en ünlü sitoskeleton hedefinin sadece nöronlarda CDKL5 tarafından kontrol edilmediğini, aynı işi yapabilecek başka bir kinaz olduğunu buldu. Ve CDKL2 olduğu ortaya çıktı! Şimdi CDKL5 kaybını telafi etmek için CDKL2'yi düzenleme olasılığını araştırıyor. Ve bunu bir ASO yaklaşımı kullanarak başarmak için bir potansiyel var. Forumda, Ionis'i (Sma için ilk ASO tedavisini yapan şirket) kuran ve yöneten ve daha sonra özellikle nano-rare hastalıkları olan insanlar için ASO'lar yapmak için N-Lorem adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturan Dr Stanley Crooke tarafından harika bir konferans yaptık. Ve ASO'ları kullanarak "CDKL2'nin aşırı ifadeye uygun hale getirmek için güzel mimari özelliklere sahip olduğunu" açıkladı. Ve bunu biliyor!

İlk genin çalışmasının çoğunu yapabilecek ikinci bir gen bularak SMA'nın adımlarını takip edebileceğimizi bulmak oldukça beklenmedikti (en azından nöronlarda, çünkü diğer organlarda başka bir CDKL olabilir gibi görünüyor). Ve bu süper hızlı oldu.

 

(2) Sitoskeleton ötesinde hedeflere sahip olduğu tahmin edilir. Doğru hedefi buldum. Yeni bir terapötik cadde buldum.

Sila'nın laboratuvarında çalışan Dr. Marisol Sampedro, geçen yıl CDD'nin kısmen bir kanalopati olabileceğini keşfetti, çünkü CDKL5 için bir iyon kanalı olan yeni bir hedef buldu. Kanala Cav2.3 denir ve CDKL5 tarafından fosforile olmadığında (eksiklikte olacağı gibi) kanal çok açık kalır ve nöronlar çok aktif kalır. Yani ihtiyacımız olan şey inhibitörler. Bunu geçen yılki Forum özetinde okuyabilirsiniz (bu keşif bir atılım olarak adlandırdığım 4. nokta).

Bir yıl sonra, sahnede Lario Therapeutics adlı yeni bir şirketimiz vardı ve bize CDD için ve bu gendeki işlev kazanım mutasyonlarının neden olduğu bir hastalık için Cav2.3 inhibitörleri geliştirdiklerini söyledi (bu yüzden çok fazla aktiviteye sahipler). Lario'nun baş bilim adamı, kimya optimizasyonunu bitirmeye ve yeni ilaçlarını klinik denemelere doğru ilerletmek için güvenlik deneyleri yapmaya başlamaya yaklaştıklarını açıkladı. Bu, CDD'yi tedavi etmek için hassas bir ilaç yaklaşımıdır ve bu ciddi şekilde süper hızlı bir şekilde gerçekleşti.

 

ÖZET: MOMENTUM

Bu yıl, ilk gen terapisinin düşündüğümüzden biraz daha uzun sürdüğünü öğrendik, ancak 2 yıl önce bizim için hayal bile edilemeyen yeni terapötik caddelere (CDKL2 ve Cav2.3) sahip olmak da dahil olmak üzere birçok şey düşündüğümüzden daha hızlı oluyor. Ayrıca, Faz 3 denemeleri kadar çok sayıda hastayı işe alan iki gözlemsel çalışma veya nihayet ilaç şirketlerinin ihtiyaç duyduğu türden güzel in vitro ve in vivo epilepsi CDD modellerine sahip olmak gibi, hepimiz bu yıl bize somut sonuçlar veren birkaç çok yıl uzun çabamız oldu. Bana göre ilerleme hızı hızlanıyor, neredeyse CANDID çalışması için işe alım zaman çizelgesi gibi ve güçlü bir ivmeye ulaştık.

Bu, Stan Crooke'un sahnede dururken seçtiği ve bize CDD alanında "bilimin arkasındaki ivmeyi nasıl hissedebileceğinizi" söylediği kelimenin tam olarak aynısı. Ve bence bu, bu yıl gördüklerimizi yakalamak için iyi bir kelime.

Ve bu ivme, 2023 Forumu sırasında da sık sık bahsedilen iki sütun üzerine kuruludur: kararlılık ve işbirliği ruhu.

2023 CDKL5 Forumunda hastanın sesi

Bu yüzden sizi toplantıda konuşan ve şu mesajlardan bazılarını yakalayan üç ebeveynden alıntılarla bırakacağım:

CDKL5 İspanya'dan Cristina, bize "CDD'li insanlar harika ve en iyisini hak ediyorlar" diye hatırlatıyor.

Loulou Vakfı'ndan Majid, "Hepiniz sayesinde beklediğimden daha hızlı ve daha ileri hareket ettik" diyerek gelecek yolu kabul ediyor. Ve aynı zamanda, bu asla ailelerin umduğu kadar hızlı veya uzak değildir”. Daha sonra izleyiciyi daha fazla tutku, daha fazla dürtü ve daha fazla kararlılıkla yeniden taahhütte bulundu.

Ve bize kızını ve kişiliğini, ittifaktaki tüm ülkelerin yerel ve uluslararası düzeyde yaptıkları çabalardan ve "birlikte ne kadar güçlü olduğumuzdan" bahseden CDKL5 İttifakını temsil eden Heike.

 

Bunu her yıl söylediğimi biliyorum, ama bu şimdiye kadarki en iyi CDKL5 Forumuydu.

 

Umarım bu özeti beğenmişsinizdir. Lütfen düşüncelerinizi yorumlarda bana bildirin.

 

Ana Mingorance, Doktora

Feragatname: Bu benim kendi özetim ve temel öğrenmelerimdir ve Loulou Vakfı tarafından Forum hakkında resmi bir metin değildir. Bu metinleri CDD'yi göz önünde bulundurarak insanların ebeveynleri ile yazıyorum, bu yüzden parçalarda teknik doğruluk eksikliğimi de mazur görün.

 

CDKL5 İle İlgili En Son Haberleri ve Etkinlikleri Bulun ŞİMDİ BAĞIŞ YAP